Zvyškový alkohol zostáva prítomný v organizme konzumenta po jeho vypití, do určitého času. Konzument po vypití istého množstva alkoholu, už pred viacerými hodinami, niekedy aj až počas predchádzajúceho dňa, v čase (napr…. nasledujúce ráno alebo v dopoludňajších hodinách), kedy nemusí už subjektívne u seba pociťovať príznaky zvýšeného požitia alkoholického nápoja (napr. manifestné doznievajúce príznaky opitosti), ale kedy jeho pracovná schopnosť je ešte objektívne znížená, má pri vykonaní dychovej, alebo krvnej skúšky na alkohol stále zistiteľný nález – tzv. zvyškového alkoholu.
V súčasnosti existujú rôzne možnosti zisťovania zostatkového alkoholu. Na trhu je dostatočne široká ponuka alkohol testerov, pri ktorých sa ceny pohybujú už od 10€ za balenie jednorázových trubičiek. Medzi možnosti patria orientačné tabuľky, alebo kalkulačky, vo forme rôznych aplikácií, ktoré taktiež dokážu určiť orientačnú dobu odbúravania alkoholu z tela.
Orientačné výpočty a tabuľky zostatkového alkoholu však nie sú dostatočne spoľahlivé pretože:
- Nie vždy rozlišujú pohlavie a hmotnosť osoby, napriek tomu, že ide o dôležité faktory pri určovaní hladiny alkoholu v organizme
- Výpočet nezohľadňuje pomer svalov a tuku, celkovú telesnú konštrukciu, fyzickú kondíciu a podiel vody v tele, ktoré takisto ovplyvňujú schopnosť organizmu odbúrať alkohol
- Na hladinu alkoholu v krvi vplýva aj množstvo a druh jedla požitého pred a počas požívania alkoholu
- Hladina alkoholu je ovplyvnená aj duševnou pohodou, stresom, hnevom atď.